Sådan bestemmes den sande bithastighed for enhver lydfil

Vi har for nylig dækket, hvorfor det er en dårlig idé at rippe 320 kbps MP3 fra Youtube, men i dag skal vi tale om, hvordan du kan kontrollere ægte bitrate af enhver lydfil, du downloader - lovligt håber vi. Dette er faktisk ret nyttigt, så mange gyldige websteder til download af musik kan hævde, at de tilbyder download af cd-kvalitet, indtil du faktisk inspicerer bithastigheden.

Til denne opgave kan vi bruge Spek Spectrum Analyzer, som fortæller dig frekvensafbrydelsen for enhver lydfil, du fodrer den. Audiobithastighed er i sagens natur bundet til frekvens, men vi forklarer det mere senere.

Krav:

 • Spek
 • Lydfiler, du vil kontrollere
 1. Installer først Spek på din pc og start den.
 2. Find nu en lydfil (MP3, WAV, FLAC, AAC, uanset hvad) du vil finde den sande bithastighed til.
 3. Træk og slip den i Spek - som nu viser frekvensspektret for filen.

Den generelle tommelfingerregel er sådan:

 • Afskæring ved 11 kHz = Bitrate på 64 kbps.
 • Cut-off ved 16 kHz = Bitrate på 128 kbps.
 • Afskæring ved 19 kHz = Bitrate på 192 kbps.
 • Afskæring ved 20 kHz = Bitrate på 320 kbps.
 • Afskæring ved 22 kHz = Bitrate på 500 kbps.
 • Ingen cutoff = Bitrate højere end 1000 kbps, normalt ser du kun dette med rigtigt tabsfri formater (WAV, FLAC).

Så lad os lave nogle eksempler. Vi ripper lyd fra en Youtube-video, der hævder at være "tabsfri" lyd, fordi videoen blev uploadet i MKV + FLAC - dog komprimerer Youtube sin lyd.

Så lad os se forskellen mellem at rippe lyd fra Youtube i 128, 192, 320 AAC, 320 MP3 og FLAC:

Som du kan se, er frekvensafskæringen nøjagtigt det samme for alle filerne, selvom der blev tilføjet nogle ekstra transkodningsstøj til de "upsampled" rips, som stort set vil være statisk hvid støj i dine hovedtelefoner.

Men vi vidste allerede, at Youtube komprimerer lyden, uanset hvilket format du uploader i, så lad os prøve et lovligt lydwebsted. Til dette vil vi bruge en (lovligt købt) spor fra iTunes, som rapporterer sig selv som en 256 kbps M4A, med AAC-kodning, hvilket faktisk vil give os en variabel bithastighed:

Så selvom dette er rapporteret som en 256 kbps M4A, har den hyldetoppe i området 20 - 22 kHz, hvilket indikerer en eksport af høj kvalitet, sandsynligvis fra en studieoriginal. Årsagen til, at frekvensspektret ikke er konstant over hele linjen, er på grund af den variable bithastighed, så vi skal være opmærksomme på, hvor hyldetoppene er. Så her får vi det, vi har betalt for, iTunes lurer os ikke.

Under alle omstændigheder skal du altid bruge denne metode til spektrumanalyse, når du vil finde ud af, om du virkelig får det, du betaler for, fra ethvert websted, der hævder at sælge "høj kvalitet" eller "tabsfri" musik.

Tillykke med at lytte!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found