Sådan kontrolleres og forbedres din RAM-sundhed på din pc

Din computers operationer og dens effektivitet til at udføre disse operationer er stærkt afhængige af at have et sundt og velfungerende RAM. Dette skyldes, at din RAM er din midlertidige flydende hukommelse til rådighed, som bruges udtømmende til at køre intensive operationer, der ikke er permanente poster på harddisken. Når det er sagt, kan RAM'er også blive beskadiget, nedbryde eller fungere. At holde øje med din RAMs sundhed og sikre, at den fungerer under optimal hastighed, temperatur og urforhold, sikrer, at du får det bedste ud af den resterende del af din behandlingshardware, da din RAM gør det muligt for alle de andre dele af din pc at udføre sammen.

Hvis du begynder at opleve den frygtede Blue Screen of Death, kan det være et tydeligt tegn på et forkert fungerende RAM-modul på din pc-enhed. Blue Screens of Death kommer i sig selv frem, når din computer ikke er i stand til at lette den hukommelsesplads, der kræves for at udføre de ønskede handlinger. De medfører en nedfrysning og får dit system til at genstarte i et forsøg på at lukke ikke-vigtige funktioner og genstarte sikkert med de optimale. At have en lejlighedsvis Blue Screen of Death kan være et resultat af en isoleret engangsforstyrrelse, som ikke nødvendigvis skyldes et ustabilt RAM-modul. Tilbagevendende sådanne begivenheder og dem, der gentager sig med en større frekvens, efterhånden som tiden går, skyldes næsten altid ustabile RAM-moduler, der har brug for opmærksomhed og vedligeholdelse.

For at teste din RAM, både efter en begivenhed, der får dig til at tro, at din RAM muligvis har brug for nogle rettelser og tuning eller som en forebyggende foranstaltning forud for et sådant nedbrud, kan du bruge enten det indbyggede Windows Memory Diagnostic Tool eller et populært (og anbefales) software: Passmark Memtest 86. Hvis du har mere end et RAM installeret, skal du køre følgende tests for hvert hukommelsesmodul separat.

Trin-for-trin vejledning til kontrol af RAM på din Windows-pc

Kontrol af dit RAM (reaktivt og forebyggende): Windows Memory Diagnostic Tool

For at bruge den indbyggede funktion til RAM-fejlfinding på din Windows-pc skal du udføre følgende trin.

 1. Gå ind i din startmenu eller dens søgefelt og skriv "Windows Memory Diagnostic." Du skal finde et program, der har et IC-modul i ikonet. Klik på dette og start applikationen.
 2. Du bliver bedt om en dialogboks, der giver dig mulighed for at genstarte nu og kontrollere, om der er problemer som anbefalet, eller kontrollere for problemer, næste gang du starter din computer. Vælg "Genstart nu og kontroller for problemer."
 3. Når du har valgt den øjeblikkelige genstartmulighed, genstarter computeren automatisk, og den udfører din hukommelsestest, når den starter op igen i Windows igen.
 4. Når genstarten er afsluttet, viser din computer en meddelelse, der viser resultaterne af diagnosen. Denne meddelelse vises og

  forsvinder derefter kort efter, så det er vigtigt at være opmærksom og vente på at se resultaterne. Det kan også tage et stykke tid at dukke op efter opstart, så vær forsigtig.

 5. Meddelelsen vises i nederste højre hjørne, hvis du kører på Windows 10. Hvis meddelelsen indikerer, at der ikke blev registreret nogen hukommelsesfejl, fungerer dit hukommelsesmodul godt, og du behøver ikke bekymre dig om det.

Kontrol af dit RAM (reaktivt og forebyggende): Passmark Memtest 86

For at kontrollere din RAMs sundhedsstatus og fejlfinding for eventuelle fejl ved hjælp af Passmark Memtest 86 freeware-værktøjet skal du:

 1. Download og installer Passmark Memtest 86-applikationen fra følgende link: Passmark Memtest 86.
 2. Når download er afsluttet, skal du navigere på din computers filmappe og finde, hvor downloadet er gemt. Kopier denne download til skrivebordet og udpak den i en mappe på skrivebordet. Når udtrækningen er gennemført, kan du slette den originale download.

 3. Find et ekstra USB-drev, som du ikke længere har brug for. Denne USB-nøgle ryddes og indlæses med Passmark Memtest 86-billedet. Sæt det i computeren, og kør “ImageUSB” eksekverbar fil.
 4. I det tilgængelige valg under "Opret og skriv et billede af et USB-drev" skal du vælge det USB-drev, du vil bruge. Dette vil være det ekstra USB-drev, du lige har tilsluttet.
 5. Gå gennem indstillingerne og valgene i dialogboksen, og sørg for, at du har det
  • Valgte det rigtige USB-drev
  • Valgt "Skriv billede til USB-drev" fra indstillingerne under "Trin 2: Vælg den handling, der skal udføres på det eller de valgte USB-drev."
  • I afsnittet "Tilgængelige indstillinger" skal du markere afkrydsningsfeltet ud for "Bekræft post efter billede" og lade alle andre felter ikke være markeret.
  • I "Trin 3: vælg billedfilen (.bin, .img eller .iso), der skal skrives til USB-drevet (rne)," find stien til “Memtest86-usb.img” fil fra dit download ekstraherede indhold på skrivebordet.
 6. Trin 4 giver dig mulighed for at skrive billedet på dit USB-drev. Når alle ovenstående detaljer er blevet bekræftet, skal du klikke på knappen "Skriv" i trin 4 og vente, indtil statuslinjen viser færdiggørelsen. Skrivning kan tage et stykke tid, så vær tålmodig.
 7. Når skrivningen er afsluttet, skal du genstarte din pc og trykke på startmenutasten ved opstart. Normalt er denne nøgle F2-nøglen til de fleste Windows-pc'er.
 8. I opstartsmenuen vil du se, at din pc bruger USB-drevet til at konfigurere sin opstart. Du vil se et Passmark Memtest 86-logo samt muligheder for at konfigurere det eller afslutte. Klik på "config."
 9. I den følgende menu vil du se et grønt afspilningsikon, der giver dig mulighed for at starte testen. Klik på dette ikon, og lad din computer diagnosticere dit hukommelsesmodul. Afhængigt af størrelsen på din RAM kan dette tage alt fra et par minutter til et par timer, så lad din computer sidde med ledig behandling af testen og sørg for, at den er tilsluttet strøm for at undgå, at den lukker ned midtvejs.

Næste trin: Hvad gør jeg nu?

Afhængigt af resultatet af dine diagnostiske tests ved du nu, om der er fejl i dit RAM-modul. Hvis testen ikke stødte på nogen fejl, fungerer dit RAM-modul helt fint, og hvis der var et ydeevneproblem på din computer, der fik dig til at mistanke om, at dit RAM var defekt, så skyldes det sandsynligvis noget andet, og du skal gear din indsats i en anden retning. Hvis dine resultater indikerer, at du faktisk har en defekt eller fejlagtig RAM, er løsningen på dette at købe en ny RAM og udskifte dit gamle hukommelsesmodul med det. Skaderne på hukommelsesmoduler er af den slags, der denaturerer dem, og det er derfor den eneste måde at rette sådanne fejl på at udskifte dit hukommelsesmodul. De fleste RAM-moduler leveres i disse dage med livstidsgaranti. Du kan sende din til udskiftning i tilfælde af en denatureret RAM-defekt.

Hvis RAM stadig forårsager problemer, og der ikke er hardwarefejl, skal du kigge på XMP-profilen, uret og frekvensen for at sikre, at den kører med en optimeret indstilling af uret. Overclocking af dit RAM kan undertiden bedre optimere det og reducere nogle af de forsinkelsesrelaterede problemer, du måske står over for. Under undertiden kan det også være løsningen, især hvis RAM virkelig er denatureret, og du forsøger at afbøde og stabilisere ydeevnen indtil videre. Det problem, der står over for, vil sandsynligvis dukke op igen snart på grund af den permanente karakter af skaden, men underklokken kan midlertidigt løse dit problem.

Afsluttende tanker

Hvis din pc begynder at opleve den blå dødsskærm, eller dens ydeevne begynder at forsinke eller fryse, er der stor chance for, at din RAM ikke fungerer med den kapacitet og det stabilitetsniveau, den skal. For at diagnosticere, om din RAM står over for fejl eller er denatureret, kan du køre Windows Memory Diagnostic Tool eller Passmark Memtest 86 for at kontrollere, om der er problemer. Når resultaterne kommer ind, hvis din RAM ser ud til at have en fejl, hvis den fejl ikke er urrelateret (som forklaret i rapporten efter test, der dukker op på din skærm), skal du købe et nyt RAM-modul og udskifte din gamle med det. Indtil da kan du prøve at underklokke din RAM for at gøre dit system midlertidigt anvendeligt. Hvis diagnosen ikke viser nogen fejl eller en fejl, der er relateret til uret, skal du kontrollere dit RAMs ur- og frekvensværdier og overklokke det for at optimere dets ydeevne. Hvis det ikke løser dit problem, kan det problem, du forsøger at diagnosticere på din pc, muligvis skyldes en fejl i en anden computerkomponent, og din RAM er muligvis ikke synderen.